Autokouluun aikuisena

05.02.2020

Autokoulu aikuisena - asiakastarina CAP-Autokoulusta

”Kun täytin 18 vuotta, olin opiskelija ja kävin töissä maksaakseni vuokrani. Haaveilin monista asioista joihin minulla ei vain yksinkertaisesti ollut varaa. Autokoulu oli yksi niistä. Muistan kuinka ystäväni aloittelivat autokoulua ja itse tyydyin katselemaan haaveillen koulun seinillä mainoksia ”edullisesta kortista”. 

Vuosien varrella olin monta kertaa tilanteessa, jossa olisi ollut ihanaa pystyä ajamaan: olla kuskina festarireissulla, lähteä Ikeaan ostoksille autolla kaverin kanssa tai osallistua ajovuoroihin matkalla laskettelureissulle Lappiin. Siksi aloin muutama vuosi sitten vakavissani miettiä ajokortin hankkimista.

Vuonna 2012 menin ensimmäisen kerran autokouluun. Kävin kaikki teoriatunnit ja useammalla ajotunnillakin. Olin kuitenkin juuri aloittanut uudessa paljon matkustamista vaativassa työssä, joten ajan löytäminen autokoululle muodostui haasteeksi ja lopulta ajotunneille ei enää jäänyt aikaa. Lopetin autokoulun kesken ja ajattelin, että ehkä en vain koskaan aja ajokorttia.

Vuodet vierivät pelkääjän paikalla istuen ja palavereihinkin suhailin usein taksilla. Olin tavallaan ihan tyytyväinen tilanteeseen, mutta silti takaraivossa painoi ajatus siitä, että voisin joskus ajaa itse. Mummini muistutti aina välillä katuneensa elämässään ainoastaan sitä, että ei aikoinaan käynyt autokoulua. Hän toivoi, että minä ajaisin kortin, hankkisin auton ja voisimme yhdessä ajella vapaina ja kuunnella musiikkia.

Otin 2019 yhteyttä CAP-autokoulun ihmisiin ja kerroin avoimesti tilanteestani: kesken jäänyt autokoulu ahdisti enkä tiennyt uskaltaisinko enää ajaa. Minua pelotti myös se, että aikani ei riittäisi ja ajo-opetus jäisi taas kesken. Minut otettiin kuitenkin todella lämpimästi vastaan. Aloimme yhdessä miettiä miten tilanteen voisi ratkaista. Vastaus oli teoriatuntien kertaus verkkopalvelussa, mahdollisimman joustavat aikataulut, tarpeeksi aikaa suorittamiselle sekä hyvä opettaja, joka uskaltaisi sanoa vastaan ja laittaa minut tarvittaessa ruotuun.

Vuosi oli kiireinen ja stressaava, mutta halusin viedä homman kunnialla maaliin. Pänttäsin aivan hulluna teoriaa ja itkin vessassa ennen teoriakoetta, koska pelkäsin että en pääse läpi. Inssissä jo nauratti, kun yritin lähteä parkkipaikalta väärällä vaihteella enkä millään keksinyt mikä oli vialla. Puhkesin vuolaaseen itkuun, kun vihdoin saavuimme samalle parkkipaikalle ja valvoja ilmoitti inssin menneen läpi.

Autokoulu oli minulle vuosien projekti ja ”mörkö” kaapissa, koska minua harmitti sen kesken jääminen niin paljon. Projekti ei ollut helppo, mutta ei missään nimessä mahdotonkaan. Opettajani Kasper auttoi todella paljon ja oli iso tuki matkalla vastuulliseksi kuskiksi. Olen sydämestäni kiitollinen koko CAPin henkilökunnalle tästä mahdollisuudesta ja siitä, että he auttoivat minua toteuttamaan unelmani.

Kun nyt kruisailen vapaana musiikkia kuunnellen, lähetän aina kiitoksen myös suurimmalle tsempparilleni mummille yläkertaan. Hän ei valitettavasti ehtinyt kyytiini, mutta tiedän hänen hymyilevän onnellisena joka kerta kun näkee minut ratissa.”

Peppi Puljujärvi
Manageri 

Peppi Puljujärvi on 34-vuotias artistimanageri Helsingistä. Liikkuvaisessa ja hektisessä työssään artistien parissa hän käyttää autoa päivittäin. Peppi kävi autokoulunsa Kampin toimipisteessä ja suoritti ajokokeen Espoossa marraskuussa 2019.

Artistimanageri Peppi Puljujärvi suoritti ajokortin aikuisena CAP-Autokoulussa