Black Friday

27.11.2015

Lähdin tänään aamulla työmatkalle Viitasaarelta kohti Kajaania klo 5.50. Oli todella tuulista, tihutti vettä ja oli pimeää kuin säkissä. Pääsin melkein Pielavedelle saakka, kun ensimmäinen auto tuli vastaan. Vastaantuleva auto oli tukkirekka, joka vaihtoi lyhyille valoille aika myöhään. Katolla ollut valopatteri alkoi häikäistä aika pahasti ja oli pakko hiljentää nopeutta.  Vaistomaisesti autoni ajautui kaistalla hieman lähemmäksi oikeaa kuin vasenta reunaa. Samalla kohdalla, kun tukkirekka ja autoni kohtasi, tiellä käveli oikeassa reunassa jalankulkija selkä menosuuntaani! Ehdin nähdä ainoastaan sen, että kävelijä piti pipostaan kiinni. Voitte varmaan kuvitella, että pelästyin melkoisesti. Olin juuri ennen tätä tilannetta kuullut elektroniikkaliikkeen mainoksen radiosta, jossa mainostettiin Black Fridayta. Ajatukseni oli edelleen jalankulkijassa ja mietin, että tällä täysin mustissa vaatteissa, ilman heijastinta kävelleellä henkilöllä Black Friday meinasi saada toisenlaisen merkityksen.

Pysähdyin seuraavaan risteykseen, pengoin auton sekä laukkuni löytääkseni edes yhden heijastimen. Tietokonelaukustani sattuikin löytymään CAP-Autokoulun mainosheijastin. Käännyin ympäri, ajoin jalankulkijan luo ja kerroin mitä hetki sitten meinasi tapahtua. Suosittelin käyttämään heijastinta, koska se on halvin henkivakuutus tuossa tilanteessa. Jalankulkija oli vanhempi rouva, joka oli lievästi sanottuna hämmentynyt tilanteesta. En viitsinyt kysyä syytä heijastimen käyttämättömyyteen, vaikka mieleni teki. Ajattelin, että toivottavasti hän hoksaa tilanteen vakavuuden viimeistään vähän myöhemmin.

Liikenneturvallisuus on meidän kaikkien yhteinen asia ja siihen jokainen voi vaikuttaa omalta osaltaan tai olla vaikuttamatta. Ne henkilöt, jotka ajattelevat ettei omilla toimenpiteillä ole vaikutusta liikenneturvallisuuteen, eivät ole koskaan nukkuneet huoneessa, jossa on inisevä hyttynen:)

Valitettavasti tänäänkin jonkun Black Friday sai liikenteessä toisenlaisen merkityksen. Sovitaanko, että liikkuessamme pimeällä/hämärällä pidetään heijastinta, jookos? Myös taajamassa. Ja opetamme tämän tärkeän asian myös lapsillemme.

Uskon, että heijastin saattaa unohtua monelta juuri sen vuoksi, että jalankulkijallahan valoa on aina auton kohdatessa. Jalankulkija siis näkee, mutta ei näy. Toimikoon tämä kirjoitus muistutuksena meille kaikille heijastimen tärkeydestä.

Turvallista Black Fridayta kaikille!

-Pekka Kari