Mikä ihmeen parkkivalo?

01.03.2016

Parkkipaikoilla sattuu suurin osa vakuutusyhtiöiden korvaamista ajoneuvovahingoista. Vahinkojen määrä ei näytä ottavan laskevaa suuntaa. Parkkipaikkojen ja -talojen ruudut ovat varsin ahtaita nykyautoille. Arkikielessä kuulee usein puhuttavan parkkivaloista. Mitenkähän nämä kaksi asiaa voisi yhdistää tehokkaaksi ja turvalliseksi älynväläykseksi?

Lainsäädäntö

Lainsäädännössä kyseistä termiä ”parkkivalo” ei tunnisteta eikä tunnusteta. Lainsäädännössä mainitaan muun muassa termit etuvalo, takavalo ja ajovalo, suuntavalo ja jarruvalo. Mieluusti vielä tässä järjestyksessä liikenteessä ajaessanne eli ensin vilkku ja sitten jarru, Kiitos.

Selasin internetiä hakusanalla ”parkkivalo” ja sieltä löytyi monenlaista tietoa ja kannanottoa parkkivalosta. Wikipedia tunnisti sanan ja kertoi sen olevan pysäköintivalo. Suomi 24 keskustelupalstalla joku kysyi, mikä ihmeen parkkivalo? Kysyjä sai vastaukseksi sen olevan vain katsastuksessa vaadittava lisävaruste, jolle ei muuta käyttöä ole. Kysyipä joku, että saako parkkivaloilla ajaa? No eipä tietenkään, sen lainsäädäntömme kieltää. Nykyaikaiset päiväajovalot ovat ajamiseen kelpaavaiset liikenteessä, joko takavaloilla taikka ilman. Tästä takavaloaiheestakin monen kieli kirpoaa keskustelemaan puolesta ja vastaan, mutta pitäydyn blogin parkkivaloaiheessa.

Parkkivalojen käyttövinkit

Vuosien varrella olen liikkunut työni vuoksi niin yksityisenä tienkäyttäjänä kuin ammattilaisenakin. Ajattelin tuoda esiin muutaman vinkin parkkivalon käyttömahdollisuuksista ihan arkipäivien liikennetilanteissa, eikä vähiten itse parkkipaikalla, siellä parkkivalon nimikkokentällä.

Talviseen aikaan tuppaa olemaan pimeää ja ikkunat ja taustapeilit huurtuvat vaikeuttaen havainnointia varsinkin peruutettaessa. Tällöin kanssa-autoilijana voimme helpottaa peruuttavaa kuljettajaa laittamalla oman automme valot parkkivaloille, ja estää häikäisyä. Sillä hyvät ajovalot kiiltävät ilkeästi peilien kautta peruuttajan silmiin ja häikäisevät ja vaikeuttavat, muutenkin vaativaa, peruuttamista. Tällä toimella osoitamme huomanneemme peruuttajan aikeet ja saammepa siitä sitten itsellemme parkkipaikan peruuttelijan poistuttua.

Käyttäkäämme parkkivaloja myös aina kun auto on pysäytettynä eli parkissa. Pimeän aikaan tien reunaan pysäköidyn auton ajovalot vaikeuttavat havainnointia siitä onko auto liikkeessä vai paikoillaan. Tässäkin asiassa parkkivalot selkiyttävät tilannetta ja lisäävät turvallisuutta, varsinkin jos auton vierustalla on joku jalkaisin liikkeellä. Tämän painoimme toki pimeän ajamisen kurssilla mieleemme – eikö? Valoseinän taakse näkyvyys on olematon. Ihmishenkiäkin on menetetty tämän kaltaisissa onnettomuuksissa.

Tämä sama vaikeus paikoillaan olevien autojen ajovalojen käytöstä näyttää koskettavan kaikenkokoisten autojen kuljettajia, myös ammatikseen ajavia. En osaa sanoa, onko kyseessä tiedon puute vai ajattelemattomuus.

Ajamisen taitoa ei ole se, että itse selviämme liikenteessä, vaan se minkälaiset mahdollisuudet annamme muille selvitä kanssamme. Antakaamme siis ajoälyn välähtää parkkivalon muodossa!