Rakkaudella

14.03.2016

Olen työskennellyt erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä 15 vuoden ajan. Olen siis saanut kokea monenlaisia kohtaamisia ja tavata mitä erilaisempia ihmisiä! Nykyisessä työssäni autokoulun myyntiassistenttina olen päässyt aitiopaikalta seuraamaan yhtä merkittävää tapahtumaa nuoren ihmisen elämässä - ajokortin saamista. Meillä jokaisella on varmasti monenlaisia muistoja niin autokouluajalta kuin ensimmäisiltä kilometreiltä itsenäisenä kuskina. Muistatko sinä vielä autokoulunopettajasi? Tai kenties ensimmäisen autosi? Onko mieleesi piirtynyt ensimmäiset kuskin keikat tuoreena, juuri kortin saaneena kuljettajana?

Liikenneopettajamme tarjoavat oppilaille opetusta. He siis tekevät konkreettisen työn oppilaittemme kanssa. Me myyntiassistentit teemme sitä ”hiljaista taustatyötä”. Hallinnollisten työtehtävien lisäksi meidän arkipäiväämme on oppilaiden neuvominen ja auttaminen. Me olemme kuin autokoulun äitejä: huolehdimme, että lapsukaisten jokainen lippu ja lappu on täytetty, kuitattu ja palautettu aikanaan ja vieläpä oikeaan paikkaan. Pidämme huolen, että maha on täynnä ja kamppeet kunnossa. Pyöritämme autokoulun arkea ja pidämme langat käsissämme.

Osa oppilaista on hyvin omatoimisia ja riittää kun heille näyttää oikean suunnan ja he hoitavat asiansa itsenäisesti alusta loppuun. Joku oppilaista kaipaa enemmän ohjausta, tsemppausta ja tukea asioidensa hoitoon. Osaa taas saamme äidillisesti tuupata etiäpäin, jotta asiat tulee hoidetuksi. Kunkin asiakkaan kohtaamme yksilönä ja kuljemme koko autokoulun ajan joko taka-alalla tukien, rennosti rinnakkain tahi käsikynkkää perässä vetäen. Jokaisen nuoren, tulevan kuljettajan kohdalla minulla herää äidillinen tunne, kuin katsoisi monimuotoistaan lapsikatrastaan todeten; ”jokainen omanlaisensa, yhtä arvokas!”

Sen lisäksi, että nuoret oppilaamme harjoittelevat autokoulussa mopolla tai autolla ajamista, meillä harjoitellaan myös asiointia eri tahojen kanssa. Autokouluun liittyvä byrokratia tuo nuorille tilanteita, joissa he eivät ehkä aiemmin ole olleet. On koetilanteita, joissa toimimista tarkkaillaan. Raapustetaan allekirjoituksia virallisiin lomakkeisiin. Käydään yhdessä läpi lakeja ja sääntöjä. Opetellaan ottamaan vastuuta. Eli kuskin taitojen lisäksi annamme eväitä tulevaan elämään. Osa oppilaista on valmiimpia kuin toiset näissä tilanteissa. Jokainen opettelee näitä asioita omaan tahtiin. Joidenkin oppilaiden autokoulun virallisen osion hoitaa äiti (henkilökohtaisia allekirjoituksia lukuun ottamatta), toinen taas klaaraa läpi ilman kotijoukkojen apuja. Antaisinkin kotijoukoille vinkin; älkää tehkö kaikkia asioita lastenne puolesta, täällä on meitä ”varaäitejä” ottamassa koppia jos nuorukainen horjahtaa! Opetellaan yhdessä näitä asioita!

Me myyntiassistentit pyrimme tekemään autokoulun käynnistä rentoa ja kivaa. Teemme puitteet sellaisiksi, ettei asioista tarvitse murehtia. Autamme ja ohjaamme. Tsemppaamme ja kannustamme. Välillä kuunnellaan murheita ja jaetaan sitä taakkaa harteilta. Välillä me kitistään ja vängätään puuttuvien lippulappujen perään, mutta vain teidän oppilaiden parhaaksi! Ja tiukan paikan tullen, istahettaan porukalla alas ja mietitään. Kaikki järjestyy, aina.

Kaunein kiitos työstäni oli erään oppilaan kommentti; ”Olet ihan kuin joku äiti kun huolehdit meistä!”

Rakkaudella,

”Varaäiti”