Maaliskuu maata näyttää

23.03.2018

Maaliskuu on ensimmäinen kevätkuukausi, jolloin auringon vaikutus alkaa näkyä niin ihmisten mielissä kuin liikenteessäkin. Talvi alkaa menettää otettaan ja mieli kääntyy väistämättä keväisempiin ajatuksiin.

Autolla liikkujan näkökulmasta kevät näkyy monella eri tapaa. Keliolosuhteet  vaihtelevat suuresti riippuen mihin vuorokauden aikaan olemme liikenteessä. Päivällä aurinko lämmittää tehokkaasti ja saa tienpinnat sulamaan, ja tien vieren penkat valuttamaan sulavaa lunta vetenä tien pinnoille. Iltasella, kun aurinko laskee ja lämpötila laskee sen myötä, tien pinnat jäätyvät uudelleen. Päivällä sulana olleet tiet voivat olla mustan jään peittämiä. Muistetaan siis sovittaa oma ajonopeus vallitsevan kelin mukaiseksi. Jalan ja polkupyörällä liikkuvien on hyvä huomioida myös tämä. Jalkakäytävät ja pyörätiet voivat olla petollisen liukkaita keväisinkin.

Aurinko saa siis mielemme virkeäksi ja iloiseksi. Kirkkauden myötä aurinkolasit ovat tarpeellinen varuste autolla ajaessa. Aurinkolasien lisäksi myös tuulilasin kunnosta ja puhtaudesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää näin keväisin. Tuulilasin pinta on monesti sisäpuolelta likainen, mikä saa matalalta paistavan auringon valon heijastamaan tosi hankalasti autoon. Märältä tieltä roiskuu helposti kuraa tuulilasille joten pyyhkijät on syytä olla kunnossa ja lasinpesunestettä riittävästi, sitä kuluu paljon. Ei riitä että kuski näyttää hyvältä, kuskin pitää myös nähdä hyvin!  Autoilijoiden on parasta muistaa myös kevyen liikenteen kulkijat keväthepeneissään, ettemme roiskuta ohi ajaessamme kuraa heidän päälleen. Voi muuten pesulalasku odottaa.

Lomaliikenne vilkastuu näin kevät aikaan. Pohjoisen valkeat hanget kutsuvat ulkoilemaan pitkienkin matkojen takaa. Suomemme on pitkä maa. Etelä-Suomen keväiset sulat ja kuivat tiet vaihtuvat hyvinkin talvisiksi määränpään ollessa Lapin maisemissa. Renkaat kannattaa siis valita keliolosuhteiden mukaan, ei katsomalla kalenteria eikä kotimaisemia vaan ajatellen mitä keliä on odotettavissa määränpäässä. Loma onnistuu parhaiten pääsemällä perille kohteeseen ja myös takaisin kotiin turvallisesti.

Liikutaanpa sitten autolla työn, loman tai muuten vaan merkeissä on hyvä muistaa kevät liikenteessäkin, että maltti on valttia. Ajakaamme siis iloisesti ja siten, että toisetkin tielläliikkujat pysyvät iloisella kevätmielellä.

 

Mika Pakanen

Mika Pakanen

aluepäällikkö
CAP-Autokoulu Oulu Haukipudas
Sähköpostiosoite
mika.pakanen
Asioilla on tapana järjestyä.