En nähnyt, en huomannut

16.05.2018

Miksi en nähnyt sitä toista tielläliikkujaa? Miksi en ehtinyt pysäyttää? Miksi törmäsin ainoaan pylvääseen? Tuttuja kysymyksiä kolarin jälkeen.

Liikenne on tänä päivänä todella hektistä. Ihmisten elämä on hektistä. Välillä tuntuu, ettei pysy edes itsensä perässä. Meidän täytyy pystyä jakamaan ajatuksiamme, huomiotamme ja keskittymistämme useaan asiaan yhtä aikaa. Informaatiotulva on valtava ja – nopea. Keskittymistämme haastetaan koko ajan.

Kun siirrymme liikenteeseen jollakin ajoneuvolla tai sitten jalankulkijana, siirrymme tilanteeseen, jossa pitäisi löytää se yhteinen sävel. Pitäisi löytää se ”punainen lanka” toisen tienkäyttäjän ajatuksiin sekä aikeisiin. Liikennepeli perustuu luottamukseen. Siihen, että jokainen noudattaa niitä samoja pelisääntöjä - niin kuin missä tahansa pelissä. Jos joku ei osaa sääntöjä, pelin kulku tökkää. Liikenteessä se tarkoittaa pahimmillaan kolaria.

Harva meistä tekee virheitä tahallaan. Niitä vaan joskus tapahtuu. Ajatus on muualla kuin siellä autossa, lapset kiukkuilevat, kiire painaa, ärsyttää kaikki ja väsyttääkin.

Mitä jos se toinen tielläliikkuja saisikin vältettyä sen tulevan kolarin luopumalla omasta oikeudestaan.  Siinä tilanteessa sanat ”en kerennyt” jäisi ehkä sanomatta. Sitä kolaria ei ehkä koskaan tapahtuisi.

Kun ajat risteykseen jossa sillä toisella on väistämisvelvollisuus eli kärkikolmio, kurkkaa sinne kolmioiden suuntaan, näetkö auton hidastava, katsooko kuski lainkaan sinun suuntaasi? Risteyskolari on yleisin kolarityyppi taajamassa. Näin saat ehkä hieman enemmän aikaa luopua omasta oikeudestasi ja saat osaltasi vältettyä kolarin. Tai jos ajat useampikaistaisella tiellä, mieti miten sijoittuisit siten, että se toinen joka aikoo vaihtaa kaistaa vilkaisten pelkästään peiliin, näkisi sinut. Auttaisit näin sitä toista tielläliikkujaa, jolla oli se huono päivä ja ajatus muualla.

Myöskin motoristeille tuo on hyvä tapa, sijoitu siten, että teet itsesi näkyväksi. Ja jokaiselle tielläliikkujalle jalankulkijasta alkaen, pidä katse siellä, minne haluat edetä. Edessäsi, kaukana, tiellä, kaistan keskellä, pyörätiellä, siellä missä on tilaa eikä siellä missä on este tai se kännykkä.

Ja kesä tuo monta uutta kuljettajaa liikenteeseen mopolla, mopoautolla, moottoripyörällä sekä autolla. Pidetään huolta heistä, siellä ajelee jonkun lapsi, äiti tai iskä, sisko tai veli.

 

Onnellisia ja turvallisia kesäkilometrejä toivottelee

Sari Saarni

Aluepäällikkö

CAP Uusimaa ja Kaakko

Sari Saarni

aluepäällikkö
CAP-Autokoulu Hamina
Sähköpostiosoite
sari.saarni
Ilolla ja innostuksella.