Ajokortti 17-vuotiaana?
B-luokan ikävaatimus on tavallisesti 18 vuotta. Ikävaatimus voi poikkeuksellisesti olla 17 vuotta joko Traficomin myöntämän ikäpoikkeusluvan tai ammatillisen kuljettajakoulutuksen perusteella.
Ajokortti 17-vuotiaana
Ajokortin voi Traficomin myöntämällä poikkeusluvalla saada jo 17-vuotiaana, jos siihen on erityisiä syitä.
Ennen B-kortin normaalin vähimmäisiän (18 vuotta) saavuttamista 17-vuotiaana saatu ajokortti oikeuttaa vain koulutukseen liittyviin ajoihin: ajokortti helpottaa kulkemista opiskelu- ja työssäoppimispaikoille ja mahdollistaa työssäoppimisen esimerkiksi pakettiauton kuljettajana. Koulutustodistusta ei kuitenkaan tarvitse pitää ajossa mukana.
Voit hakea ajokorttiluvan B-luokalle aikaisintaan 16-vuotiaana. Jos olet ammatillisessa kuljettajakoulutuksessa, voit tulla B-luokan teoriakokeeseen aikaisintaan 17-vuotiaana. Tällöin sinun on osoitettava opiskelusi oppilaitoksen antamalla koulutustodistuksella ensimmäiseen teoriakokeeseen tultaessa. Todistuksen lisäksi tarvitset huoltajan suostumuksen. Ajokokeeseen pääset vasta täytettyäsi 17 vuotta.
Ikäpoikkeusluvalla saadulla ajokortilla saat ajaa Suomen rajojen sisäpuolella.
Ikäpoikkeusluvalla ei saa ajaa Ahvenanmaalla, Ruotsissa eikä Virossa. Ajokortin kelpoisuus ko. maissa on tarkistettu paikallisilta viranomaisilta. Muiden maiden osalta sinun tulee tarkistaa ajokortin kelpoisuus paikallisilta viranomaisilta.
Kun lupa on myönnetty, voi nuori 17 vuotta täytettyään suorittaa B-luokan teoriakokeen ja lupapäätöksen saavuttua ajokokeen. Lupapäätös on pidettävä mukana ajaessa aina 18-vuotiaaksi saakka, myös ajokoetta suoritettaessa, ja esitettävä tarvittaessa poliisille.
Ajokortin voi Traficomin myöntämällä poikkeusluvalla saada jo 17-vuotiaana, jos siihen on erityisiä syitä.
Lupa myönnetään kokonaisharkkinan perusteella arvioiden nuoren omaa kulkemis- tai ajokorttitarvetta. Erityisiä syitä ovat esimerkiksi työhön, työharjoitteluun, kouluun tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen pääsemistä hankaloittavat pitkät etäisyydet, puuttuvat joukkoliikenneyhteydet ja harvoin kulkevista joukkoliikenneyhteyksistä johtuva vähintään tunnin kestävät kokonaismatka-ajat per suunta tai yli tunnin kestävät julkisen liikenteen odotusajat useimpina päivinä viikossa.
Lisäksi arvioinnissa voidaan ottaa huomioon ennalta arvaamattomat muutokset samassa taloudessa asuvan perheen tilanteessa (esim. vanhemman tai muun ajokortillisen perheenjäsenen sairastuminen tai kuolema) ja samassa taloudessa auvan perheen toimentuloon turvaamiseen ja välttämättömien asioiden hoitamiseen liittyvät kulkemis- ja kuljettamistarpeet.
Tarkempaa tietoa https://ajokortti-info.fi/fi/ajokortin-hankkiminen/poikkeukset-b-luokan-ikavaatimuksiin
Hyväksytyn ajokokeen jälkeen saat noin viikon kuluessa postitse oikean ajokortin, mikäli samalla ajokorttiluvalla ei ole haettu muita korttiluokkia.
Mikäli ajokorttiluvalla on haettu muita ajoluokkia, saa muovisen ajokortin, kun kaikki ajoluokat on suoritettu. Siihen saakka ajat väliaikaisella ajoluvalla.
HUOM! Traficomin myöntämä ikäpoikkeuslupa tulee olla aina ajossa mukana siihen asti kunnes olet täyttänyt 18 vuotta.
Ei saa.
Henkilöauton ajokortin suorittamisen voi aloittaa aikaisintaan 16-vuotiaana. Teoriakokeeseen pääsee osallistumaan kuitenkin vasta kuukausi ennen 18-vuotissyntymäpäivää ja ajokokeeseen aikaisintaan 18-vuotissyntymäpäivänä.
Mikäli olet suunnitellut/hakenut/hakemassa/ ikäpoikkeuslupaa, pääset suorittamaan teoria- ja ajokokeen 17-vuotiaana.
Lisää ikäpoikkeusluvasta: https://ajokortti-info.fi/fi/ajokortin-hankkiminen/poikkeukset-b-luokan-ikavaatimuksiin
Voit hakea Traficomilta ikäpoikkeuslupaa. Ikäpoikkeusluvalla B-ajokortin voi saada jo 17-vuotiaana. Tarficom myöntää ikäpoikkeusluvan, jos siihen on erityisiä syitä. Lupa myönnetään kokonaisharkkinan perusteella arvioiden nuoren omaa kulkemis- tai ajokorttitarvetta. Erityisiä syitä ovat esimerkiksi työhön, työharjoitteluun, kouluun tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen pääsemistä hankaloittavat pitkät etäisyydet, puuttuvat joukkoliikenneyhteydet ja harvoin kulkevista joukkoliikenneyhteyksistä johtuva vähintään tunnin kestävät kokonaismatka-ajat per suunta tai yli tunnin kestävät julkisen liikenteen odotusajat useimpina päivinä viikossa.
Lisäksi arvioinnissa voidaan ottaa huomioon ennalta arvaamattomat muutokset samassa taloudessa asuvan perheen tilanteessa (esim. vanhemman tai muun ajokortillisen perheenjäsenen sairastuminen tai kuolema) ja samassa taloudessa auvan perheen toimentuloon turvaamiseen ja välttämättömien asioiden hoitamiseen liittyvät kulkemis- ja kuljettamistarpeet.
https://ajokortti-info.fi/fi/ajokortin-hankkiminen/poikkeukset-b-luokan-ikavaatimuksiin
Henkilöauton ajokortin voi Traficomin myöntämällä poikkeusluvalla saada jo 17-vuotiaana, jos siihen on erityisiä syitä. Luvan myöntäminen perustuu aina Traficomin harkintaan alla olevien edellytysten mukaisesti.
Erityisiä syitä ovat pitkät etäisyydet tai puuttuvat joukkoliikenneyhteydet, jotka säännöllisesti hankaloittavat pääsemistä kouluun, työhön, työpaikalla tapahtuvaan koulutukseen tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen.Syynä voi olla myös hakijan terveydelliset syyt, jotka hankaloittavat tai estävät säännöllistä kulkemista.
Ikäpoikkeuslupaa haetaan Traficomin sähköisissä palveluissa. Palveluun voi kirjautua vain täysi-ikäinen henkilö eli lupaa hakee nuoren virallinen huoltaja, ei nuori itse. Näin huoltaja antaa suostumuksen ajokortin saamiselle alaikäisenä sekä vakuuttaa kaikki annetut tiedot, mukaan lukien kulkemistarpeeseen liittyvien kohtuullisen matkan rajojen ylittymisen. Huoltaja ilmoittaa palvelussa, kenelle ikäpoikkeuslupaa haetaan ja palvelu tarkastaa nuoren henkilötunnuksen perusteella 16v 8kk ikävaatimuksen täyttymisen.
Lupa voidaan myöntää aikaisintaan 3 kuukautta aiemmin, mutta kuljettajantutkinnon nuori voi suorittaa vasta 17 vuotta täytettyään.
https://ajokortti-info.fi/fi/ajokortin-hankkiminen/poikkeukset-b-luokan-ikavaatimuksiin
Mikä on ikäpoikkeuslupa?
Ajokortin voi Traficomin myöntämällä poikkeusluvalla saada jo 17-vuotiaana, jos siihen on erityisiä syitä.
Erityisiä syitä ovat esimerkiksi
- pitkät etäisyydet, heikot joukkoliikenneyhteydet tai muut kulkuyhteyksiin liittyvät syyt, jotka ovat esteenä työssäkäyntiin, työharjoitteluun ja opiskeluun liittyvien tai muiden vastaavien välttämättömien matkojen tekemiseksi
- yllättävät muutokset perheen tilanteessa
- perheen toimentulon turvaamiseen ja välttämättömien asioiden hoitamiseen liittyvät tarpeet.
Voit hakea ajokorttiluvan B-luokalle aikaisintaan 16-vuotiaana. Jos sinulle myönnetään ikäpoikkeuslupa ja olet hankkinut ajokorttiluvan, voit mennä B-luokan teoriakokeeseen ja sen jälkeen ajokokeeseen heti 17 vuotta täytettyäsi.
Jo ennen ikäpoikkeusluvan myöntämistä voi suorittaa kaiken pakollisen kuljettajaopetuksen (autokoulussa tai opetusluvalla) jo 16-vuotiaasta alkaen. Saatu opetus ei vanhene. Myös ajokorttiluvan voi hakea jo etukäteen. Näin pääset tutkintoon heti, kun ikäpoikkeuslupa myönnetään.
Varsinaiset ajotunnit suositellaan aloitettavaksi kuitenkin vasta sitten, kun ikäpoikkeuslupa on myönnetty.
Ikäpoikkeuslupaa haetaan Traficomin sähköisissä palveluissa. Palveluun voi kirjautua vain täysi-ikäinen henkilö eli lupaa hakee nuoren virallinen huoltaja, ei nuori itse. Näin huoltaja antaa suostumuksen ajokortin saamiselle alaikäisenä sekä vakuuttaa kaikki annetut tiedot, mukaan lukien kulkemistarpeeseen liittyvien kohtuullisen matkan rajojen ylittymisen. Huoltaja ilmoittaa palvelussa, kenelle ikäpoikkeuslupaa haetaan ja palvelu tarkastaa nuoren henkilötunnuksen perusteella ikävaatimuksen – 16 vuotta, 8 kuukautta – täyttymisen.
Hyväksytyn ikäpoikkeusluvan saanut 17-vuotias nuori voi suorittaa teoriakokeen aikaisintaan syntymäpäivänään ja ajokokeen yleensä muutamia viikkoja sen jälkeen
Ikäpoikkeusluvan hakeminen
Ikäpoikkeusluvan hakemisessa on käytettävä Traficomin hakemuslomaketta.
Hakemuslomakkeen liitteenä on oltava poikkeusluvan hakemisen tarkoituksesta riippuen jokin seuraavista liitteistä:
- oppilaitoksen todistus liikkumistarpeesta, kun poikkeuslupaa haetaan opiskelua varten
- työnantajan todistus liikkumistarpeesta, kun poikkeuslupaa haetaan työssäkäyntiä tai työharjoittelua varten
- todistus tavoitteellista urheilu- tai muusta harrastustoiminnasta (esim. seuran, valmen-tajan, yhdistyksen, opiston tai muun vastaavan tahon todistus), kun poikkeuslupaa haetaan tavoitteellista harrastustoimintaa varten
- lääkärinlausunto tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön laatima todistus, josta ilmenee hakijan tai hänen läheisensä terveydentilan aiheuttamat rajoitteet liikkumiseen ja välttämättömien asioiden hoitamiseen, kun poikkeuslupaa haetaan välttämättömien matkojen tekemiseksi johtuen hakijan tai hänen läheisensä terveydentilasta
- muu selvitys välttämättömästä kulkutarpeesta, jos poikkeusta haetaan muusta kuin edellä mainituista syistä.
Ikäpoikkeuslupaa saa hakea aikaisintaan 4 kuukautta ennen 17 ikävuoden täyttymistä. Lupa myönnetään ajokorttilain mukaisesti aikaisintaan 3 kuukautta ennen ikävaatimuksen täyttymistä.
Hakemus ja liitteet toimitetaan Traficomiin
Lupa myönnetään kokonaisharkinnan perusteella.
Päätöksestä, sekä myönteisestä että kielteisestä, peritään maksuasetuksen mukainen maksu (110 €). Lasku lähetetään asiakkaalle, kun päätös on tehty.
(lähde: ajokortti-info.fi)
Ilmoittaudu ajokorttiopetukseen