Hyppää sisältöön

Näin opetus etenee henkilöautokurssilla

1. Ilmoittaudu henkilöautokurssillemme

Ilmoittaudu henkilöautokurssille.

Saat viimeistään seuraavana päivänä sähköpostiisi ohjeet ja tunnukset oppimisympäristöön. Olemme sinuun puhelimitse yhteydessä ilmoittautumisen jälkeen ja käymme läpi peruskäytänteet sekä sovimme mm. kuinka ajotunnit varataan.

Heti ilmoittautumisen jälkeen kannattaa asentaa puhelimeen CAP-äppi. CAP-äpi ohjaa sinua kurssilla eteenpäin ja voit sen avulla varata ajotunteja.

2. Tee ajokorttilupahakemus

Ajokorttia varten tarvitaan ajokorttilupa, jonka myöntää Traficom. Ajokorttilupahakemus tehdään Traficomin palveluntuottajan Ajovarman toimipisteessä.

Mikäli sinulla ei ole aiempaa ajokorttia, sinun tulee toimittaa kaksi passikuvaa lupahakemuksen liitteeksi – muita liitteitä ei pääsääntöisesti tarvitse! Jos sinulla on aiempi ajokortti, riittää ajokorttilupahakemukseen omakätinen allekirjoitus. Tosin tämä on hyvä hetki vaihtaa ajokorttiin päivitetty kuva.

Keskustele lääkärisi kanssa lääkärintodistuksen tarpeesta, jos sinulla on tai on ollut jokin ajoterveyteen vaikuttavista sairauksista, vammoista tai oireista.

Ajokorttilupahakemuksen voi tehdä kätevästi myös sähköisesti Traficomin palvelussa tietyin ehdoin. Tarkista ehdot ja siirry Traficomin sähköiseen palveluun täältä.

Lupahakemus kannattaa tehdä heti kurssin alussa. Ajo-opetuksen voi aloittaa jo ennen ajokorttilupahakemusta, mutta tarvitset luvan teoriakokeen varaamiseksi.

Lupa voidaan myöntää aikaisintaan 16-vuotiaalle ja se on voimassa kolme vuotta.

3. Osallistu teoriaopetukseen

Autokoulu alkaa aina teoriaopetuksella.

Kaikki teoriatunnit suoritetaan etänä verkkokoulutuksina. Kirjaudu oppimisympäristöön tunnuksilla, jotka lähetämme aina viimeistään ilmoittautumista seuraavana päivänä. Oppimisympäristössä harjoittelet myös teoriakokeeseen.

Simulaattoritunnit varaamme yhdessä ilmoittautumisesi jälkeen. Saat simulaattoritunneista tekstiviestivahvistuksen, joka sisältää PIN-koodin. PIN-koodilla pääset sisälle etävalvottuun simulaattoritilaan ja käynnistät simulaattorin. Tunnit etenevät simulaattorin antamia ohjeita seuraamalla. Apua saat tarvittaessa etävalvomosta ja toimiston aukioloaikoina myös paikalla olevalta henkilöstöltä.

Henkilöautokurssin teoriatunnit muodostuvat seuraavista kokonaisuuksista:

  1. EAS-koulutus, eli ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus: 4 teoriatuntia (jos sinulla on jo ajokortti, nämä tunnit ovat vapaaehtoisia, mutta suosittelemme kertausta)
  2. Riskientunnistamiskoulutuksen 4 teoriatuntia

4. Suorita teoriakoe

Teoriakoe suoritetaan Traficomin valtuuttamassa tutkinnon vastaanottajan toimipisteessä (Ajovarma).

Ennen teoriakoetta täytyy ajokorttiluvan olla haettu ja teoriatunteihin kuuluva neljän tunnin EAS-koulutus suoritettu (mikäli sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia).

Sovi autokoulun kanssa, kuka varaa ajan teoriakokeeseen. Jos varaat ajan itse Ajovarman varauspalvelusta, ilmoita siitä autokoululle. Näin tiedämme varata käsittelykokeen ja mahdolliset jäljellä olevat ajotunnit heti hyväksytyn teoriakokeen jälkeen.

Teoriakokeen voit suorittaa aikaisintaan kuukautta ennen kuin täytät 18 vuotta. Mikäli sinulla on hyväksytty ikäpoikkeuslupa, voit suorittaa teoriakokeen aikaisintaan syntymäpäivänäsi täyttäessäsi 17 vuotta. Lue lisää ikäpoikkeusluvasta.

Suosittelemme lisäksi, että suoritat riskientunnistamiskoulutuksen 4 teoriatuntia sekä 2 ajotuntia ennen teoriakoetta, sillä kokeessa testataan myös riskienhallintaan liittyvää osaamista.

Teoriakokeeseen on otettava mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus sekä varauduttava maksamaan teoriakoemaksu.

5. Osallistu ajo-opetukseen

Ajo-opetuksen voit aloittaa, kun olet suorittanut teoriatunteihin kuuluva neljän tunnin EAS-koulutuksen. Lisäksi suosittelemme, että suoritat oppimisympäristössäsi ensimmäisen tason hyväksytysti läpi.

Olemme sinuun yhteydessä ennen ajotuntien aloittamista. Ajo-opetus suunnitellaan aina valitsemasi kurssin mukaisesti ja räätälöidään oppilaskohtaisesti parhaiten palvelevaksi ensimmäisellä ajotunnilla. Ammattitaitoiset opettajamme huolehtivat opetuksestasi!

Ajotunteja on myös mahdollista varata itse, oppimisympäristön tai mobiilisovelluksen kautta.

6. Läpäise ajokoe ja onnittele itseäsi ajokortista!

Kuten teoriakoekin, ajokoe suoritetaan tutkinnon vastaanottajan toimipisteessä (Ajovarma).

Ajokokeeseen voit osallistua, kun olet läpäissyt teoriakokeen sekä ajanut kaikki tuotepakettisi ajotunnit ja olet täyttänyt 18 vuotta.

Ajokokeella varmistetaan, että ajokorttia suorittava kykenee tunnistamaan vaaratekijöitä, arvioi riskejä sekä omaa toimintaansa ja sen vaikutuksia liikenneturvallisuudelle.

Huomioi, että ajokoe tapahtuu liikenteessä ja sinä olet vastuullinen kuljettaja. Ajokokeeseen kannattaa mennä vasta, kun koet oikeasti olevasi siihen valmis. Liikennetaitojen oppiminen on yksilöllistä ja liikenneopettajalta saamasi palaute on arvokas mittari siitä, tarvitsetko mahdollisesti lisää harjoittelua ennen ajokokeeseen menoa.

Ota kokeeseen mukaan

  • Henkilöllisyystodistus
  • E100-lomake (todistus saadusta kuljettajaopetuksesta) ja riskikoulutuksen todistus autokoululta
  • Todistuksesta huolehtii opettaja käsittelykokeeseen lähtiessä, mikäli kurssisi on sisältänyt ajotunteja.
  • Mikäli viet todistuksen itse, voit tulostaa lomakkeen täältä.
  • Varmista, että olet maksanut käsittelykokeen varaushetkellä saamasi maksulinkin kautta. Mikäli maksu on suoritettu hyvissä ajoin, et tarvitse mukaasi maksukuittia.

Hyväksytyn suorituksen jälkeen saat väliaikaisen ajokortin. Lopullinen ajokortti saapuu myöhemmin postissa.

Nyt olet valmis jatkamaan turvallisen ajamisen opettelua itsenäisesti. Voit jatkossakin ottaa yhteyttä autokouluun, mikäli koet tarvitsevasi lisää ajo-opetusta esimerkiksi pitkän tauon jälkeen tai haluat lisävarmuutta johonkin ajamisen osa-alueeseen.

Suosittuja henkilöautokursseja

Mini Henkilöautokurssi (B)

969 *

* = Hinta voi vaihdella toimipisteittäin.

Mini-kurssipaketti sopii sinulle, jolla on ennestään paljon kokemusta liikenteessä liikkumisesta esimerkiksi mopoautolla tai kevarilla. Kurssi sisältää vain lakisääteisen minimimäärän opetusta.

Optimi Henkilöautokurssi (B)

Suosituin!

1 379 *

* = Hinta voi vaihdella toimipisteittäin.

Optimi-kurssipaketti on suosituin ajokorttikurssimme! Tämä kurssi sisältää yhteensä 16 tuntia ajo-opetusta autolla ja ajosimulaattorilla. Hyviä oppimistuloksia fiksulla tuntiyhdistelmällä.

Varma Henkilöautokurssi (B)

Suosit­telemme!

1 569 *

* = Hinta voi vaihdella toimipisteittäin.

Varma-kurssipaketti on suosituksemme etenkin sinulle, jolla ei ole entuudestaan ajokokemusta. Tämä kurssi sisältää reilusti syventävää opetusta, yhteensä 19 ajotuntia autolla ja ajosimulaattorilla!

Etsi mitä tahansa