Hyppää sisältöön

Näin opetus etenee moottoripyöräkurssilla (A1, A2, A)

1. Ilmoittaudu moottoripyöräkurssillemme

Ilmoittaudu moottoripyöräkurssille.

Saat viimeistään seuraavana päivänä sähköpostiisi ohjeet ja tunnukset oppimisympäristöön. Olemme sinuun puhelimitse yhteydessä ilmoittautumisen jälkeen ja käymme läpi peruskäytänteet sekä sovimme mm. kuinka ajotunnit varataan.

Heti ilmoittautumisen jälkeen kannattaa asentaa puhelimeen CAP-äppi. CAP-äpi ohjaa sinua kurssilla eteenpäin ja voit sen avulla varata ajotunteja.

2. Tee ajokorttilupahakemus

Ajokorttia varten tarvitaan ajokorttilupa, jonka myöntää Traficom. Ajokorttilupahakemus tehdään Traficomin palveluntuottajan Ajovarman toimipisteessä.

Mikäli sinulla ei ole aiempaa ajokorttia, sinun tulee toimittaa kaksi passikuvaa lupahakemuksen liitteeksi – muita liitteitä ei pääsääntöisesti tarvitse! Jos sinulla on aiempi ajokortti, riittää ajokorttilupahakemukseen omakätinen allekirjoitus. Tosin tämä on hyvä hetki vaihtaa ajokorttiin päivitetty kuva.

Keskustele lääkärisi kanssa lääkärintodistuksen tarpeesta, jos sinulla on tai on ollut jokin ajoterveyteen vaikuttavista sairauksista, vammoista tai oireista.

Ajokorttilupahakemuksen voi tehdä kätevästi myös sähköisesti Traficomin palvelussa tietyin ehdoin. Tarkista ehdot ja siirry Traficomin sähköiseen palveluun täältä.

Lupahakemus kannattaa tehdä heti kurssin alussa. Ajo-opetuksen voi aloittaa jo ennen ajokorttilupahakemusta, mutta tarvitset luvan teoriakokeen varaamiseksi.

Lupa voidaan myöntää aikaisintaan vuotta ennen kuin täytät ajamiseen vaaditun iän ja se on voimassa kolme vuotta.

3. Osallistu teoriaopetukseen

Jos kurssiin kuuluu teoriaopetusta, ne suoritetaan aina ennen ajotuntien aloittamista.

Kaikki teoriatunnit suoritetaan etänä verkkokoulutuksina. Kirjaudu oppimisympäristöön tunnuksilla, jotka lähetämme aina viimeistään ilmoittautumista seuraavana päivänä. Oppimisympäristössä harjoittelet myös teoriakokeeseen.

A1-, A2 ja A-moottoripyöräkurssit:

Jos sinulla ei ole aikaisempaa moottoripyörän ajokorttia, sinun tulee suorittaa EAS-koulutus, eli ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus, joka muodostuu 4 verkkoteoriatunnista. Jos sinulla on jo jokin muu ajokortti (esim. mopo- tai henkilöautokortti) teoriatuntien suorittaminen ei ole pakollista, mutta suosittelemme kuitenkin kertaamista.

A2- ja A-korotuskurssit;

Jos olet korottamassa moottoripyöräkorttiluokkaa, teoriatuntien määrä rippuu valitusta kurssista. Jos olet valinnut Varma-korotuskurssin, sinun täytyy suorittaa 2 verkkoteoriatuntia. Tutkinto-korotuskurssiin ei kuulu yhtään teoriatuntia.

4. Suorita teoriakoe

Teoriakoe suoritetaan Traficomin valtuuttamassa tutkinnon vastaanottajan toimipisteessä (Ajovarma).

Ennen teoriakoetta täytyy ajokorttiluvan olla haettu ja teoriatunteihin kuuluva neljän tunnin EAS-koulutus suoritettu (mikäli sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia).

Sovi autokoulun kanssa, kuka varaa ajan teoriakokeeseen. Jos varaat ajan itse Ajovarman varauspalvelusta, ilmoita siitä autokoululle. Näin tiedämme varata käsittelykokeen ja mahdolliset jäljellä olevat ajotunnit heti hyväksytyn teoriakokeen jälkeen.

Teoriakokeen voit suorittaa aikaisintaan kuukautta ennen ajokorttiluokan ikävaatimuksen täyttymistä.

Suoritat teoriakokeen vain, jos teet koko kuljettajantutkinnon.

Teoriakokeeseen on otettava mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus sekä varauduttava maksamaan teoriakoemaksu.

5. Osallistu ajo-opetukseen

Ajo-opetuksen voit aloittaa, kun olet suorittanut kurssiin mahdollisesti kuuluvat teoriatunnit.

Olemme sinuun yhteydessä ennen ajotuntien aloittamista. Ajo-opetus suunnitellaan aina valitsemasi kurssin mukaisesti ja räätälöidään oppilaskohtaisesti parhaiten palvelevaksi ensimmäisellä ajotunnilla. Ammattitaitoiset opettajamme huolehtivat opetuksestasi!

6. Suorita käsittely- ja ajokoe

Käsittelykoe suoritetaan tutkinnon vastaanottajan (Ajovarma) määräämässä paikassa. Ajokokeeseen lähdetään yleensä käsittelykoepaikasta, mikäli kokeet suoritetaan samalla kertaa.

Käsittelykoe koostuu viidestä tehtävästä: hitaiden nopeuksien toimenpiteet, väistö, portit, jarrutus/välitön liikkeellelähtö ja tehokas jarrutus.

Käsittelykokeeseen osallistuvalla on oltava ajamiseen soveltuvat varusteet: kypärä, takki, suojaavat pitkät housut, käsineet ja jalkineet, jotka saat CAP-Autokoulustasi.

Huomioi, että ajokoe tapahtuu liikenteessä ja sinä olet vastuullinen kuljettaja. Ajokokeeseen kannattaa mennä vasta, kun koet oikeasti olevasi siihen valmis. Liikennetaitojen oppiminen on yksilöllistä ja liikenneopettajalta saamasi palaute on arvokas mittari siitä, tarvitsetko mahdollisesti lisää harjoittelua ennen ajokokeeseen menoa.

Ota kokeeseen mukaan:

  • Henkilöllisyystodistus
  • E100-lomake (todistus saadusta kuljettajaopetuksesta) autokoululta.
  • Varmista, että olet maksanut käsittelykokeen varaushetkellä saamasi maksulinkin kautta. Mikäli maksu on suoritettu hyvissä ajoin, et tarvitse mukaasi maksukuittia.

Todistuksesta huolehtii opettaja käsittelykokeeseen lähtiessä, mikäli kurssisi on sisältänyt ajotunteja. Mikäli viet todistuksen itse, voit tulostaa lomakkeen täältä.

Hyväksytyn suorituksen jälkeen saat väliaikaisen ajokortin. Lopullinen ajokortti saapuu myöhemmin postissa.

Nyt olet valmis jatkamaan turvallisen ajamisen opettelua itsenäisesti. Voit jatkossakin ottaa yhteyttä autokouluun, mikäli koet tarvitsevasi lisää ajo-opetusta esimerkiksi pitkän tauon jälkeen tai haluat lisävarmuutta johonkin ajamisen osa-alueeseen.

Ilmoittaudu moottoripyöräkurssille

Kevytmoottoripyöräkortti A1

A1-kortti oikeuttaa ajamaan kevytmoottoripyöriä, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 cm3 ja enimmäisteho on 11 kW. A1-kortin ikäraja on 16 vuotta.

Moottoripyöräkortti A2

A2-kortti oikeuttaa ajamaan moottoripyöriä, joiden enimmäisteho on 35 kW. A2-kortin ikäraja on 18 vuotta.

Moottoripyöräkortti A

A-kortti oikeuttaa ajamaan kaikkia moottoripyöriä. A-kortin ikäräja on 20 vuotta, jos kuljettajalla on ollut A2-kortti vähintään kahden vuoden ajan. Ilman aikaisempaa A2-korttia A-kortin ikäraja on 24 vuotta.

Etsi mitä tahansa