Hyppää sisältöön

Näin opetus etenee moottoripyöräkurssilla (A1, A2, A)

1. Ilmoittaudu moottoripyöräkurssillemme

Ilmoittaudu moottoripyöräkurssille. Saat viimeistään seuraavana päivänä sähköpostiisi ohjeet ja tunnukset oppimisympäristöön.

Olemme sinuun puhelimitse yhteydessä ilmoittautumisen jälkeen ja käymme läpi peruskäytänteet ja sovimme mm. kuinka ajotunnit varataan.

2. Tee ajokorttilupahakemus

Ajokorttia varten tarvitaan ajokorttilupa, jonka myöntää Traficom. Lupa voidaan myöntää aikaisintaan vuotta ennen kuin täytät ajamiseen vaaditun iän. Lupa on voimassa kolme vuotta. Ajokorttilupahakemus tehdään Traficomin palveluntuottajan Ajovarman toimipisteessä. Mikäli sinulla ei ole aiempaa ajokorttia, sinun tulee toimittaa kaksi passikuvaa lupahakemuksen liitteeksi – muita liitteitä ei pääsääntöisesti tarvitse! Keskustele lääkärisi kanssa lääkärintodistuksen tarpeesta, jos sinulla on tai on ollut jokin ajoterveyteen vaikuttavista sairauksista, vammoista tai oireista.

Ajokorttilupahakemuksen voi tehdä kätevästi myös sähköisesti Traficomin palvelussa tietyin ehdoin. Tarkista ehdot ja siirry Traficomn sähköiseen palveluun täältä.

Lupahakemus kannattaa tehdä heti kurssin alussa. Ajo-opetuksen voi aloittaa jo ennen ajokorttilupahakemusta, mutta tarvitset luvan teoriakokeen varaamiseksi.

3. Osallistu teoriaopetukseen

Jos kurssiin kuuluu teoriaopetusta, ne suoritetaan aina ennen ajotuntien aloittamista. Kaikki teoriatunnit suoritetaan etänä verkkokoulutuksina.

Kirjaudu oppimisympäristöön tunnuksilla, jotka lähetämme aina viimeistään ilmoittautumista seuraavana päivänä.

Oppimisympäristössä harjoittelet myös teoriakokeeseen.

A1-, A2 ja A-moottoripyöräkurssit

Jos sinulla ei ole aikaisempaa moottoripyörän ajokorttia, sinun tulee suorittaa EAS-koulutus, eli ensimmäisen ajokortin suorittajan koulutus, joka muodostuu 4 verkkoteoriatunnista. Jos sinulla on jo jokin muu ajokortti (esim. mopo- tai henkilöautokortti) teoriatuntien suorittaminen ei ole pakollista, mutta suosittelemme kuitenkin kertaamista.

A2- ja A-korotuskurssit

Jos olet korottamassa moottoripyöräkorttiluokkaa, teoriatuntien määrä rippuu valitusta kurssista. Jos olet valinnut Varma-korotuskurssin, sinun täytyy suorittaa 2 verkkoteoriatuntia. Tutkinto-korotuskurssiin ei kuulu yhtään teoriatuntia.

4. Suorita teoriakoe

Sovi ajo ajo-opettajan kanssa, kumpi varaa ajan teoriakokeeseen. Jos varaat ajan itse Ajovarman varauspalvelusta, ilmoita siitä ajo-opettajallesi; autokoulu ei nimittäin saa varauksesta automaattisesti tietoa Ajovarmalta eikä näin ollen voi varata heti hyväksytyn teoriakokeen jälkeen käsittely- ja ajokoeaikaa sekä jäljellä olevia ajotunteja.

Teoriakokeen voit suorittaa lähimmässä tutkinnon vastaanottajan toimipisteessä (Ajovarma Oy). Ajokorttilupa täytyy olla haettuna sekä teoriatunteihin kuuluva neljän tunnin EAS-koulutus suoritettuna (jos olet suorittamassa ensimmäistä ajokorttiasi) ennen teoriakokeeseen pääsyä.

Teoriakokeeseen on otettava mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus sekä varauduttava maksamaan teoriakoemaksu.

5. Osallistu ajo-opetukseen

Ajo-opetuksen voit aloittaa, kun olet suorittanut kurssiin mahdollisesti kuuluvat teoriatunnit. Olemme sinuun yhteydessä ennen ajotuntien aloittamista.

Ajo-opetus suunnitellaan aina valitsemasi kurssin mukaisesti ja räätälöidään oppilaskohtaisesti parhaiten palvelevaksi ensimmäisellä ajotunnilla. Ammattitaitoiset opettajamme huolehtivat opetuksestasi!

6. Suorita käsittely- ja ajokoe

Käsittely- ja ajokokeeseen osallistuvalla on oltava ajamiseen soveltuvat varusteet: kypärä, takki, suojaavat pitkät housut, käsineet ja jalkineet, jotka saat CAP-Autokoulustasi. Käsittelykoe koostuu viidestä tehtävästä: hitaiden nopeuksien toimenpiteet, väistö, portit, jarrutus/välitön liikkeellelähtö ja tehokas jarrutus. Ajokokeella varmistetaan, että jokorttia suorittava kykenee tunnistamaan vaaratekijöitä, arvioi riskejä sekä omaa toimintaansa ja sen vaikutuksia liikenneturvallisuudelle.

Ota käsittely- ja ajokokeeseen mukaan

  • henkilöllisyystodistus
  • E100-lomake (todistus saadusta kuljettajaopetuksesta) autokoululta
    • todistuksesta huolehtii opettaja käsittely- ja ajokokeeseen lähtiessä, mikäli kurssisi on sisältänyt ajotunteja autokouluopettajan kanssa
  • varmista, että olet maksanut kokeet varaushetkellä saamasi maksulinkin kautta
    • mikäli maksu on suoritettu hyvissä ajoin, et tarvitse mukaasi maksukuittia

Hyväksytyn suorituksen jälkeen saat väliaikaisen ajokortin. Lopullinen ajokortti saapuu myöhemmin.

Kevytmoottoripyöräkortti A1

A1-kortti oikeuttaa ajamaan kevytmoottoripyöriä, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 cm3 ja enimmäisteho on 11 kW. A1-kortin ikäraja on 16 vuotta.

Moottoripyöräkortti A2

A2-kortti oikeuttaa ajamaan moottoripyöriä, joiden enimmäisteho on 35 kW. A2-kortin ikäraja on 18 vuotta.

Moottoripyöräkortti A

A-kortti oikeuttaa ajamaan kaikkia moottoripyöriä. A-kortin ikäräja on 20 vuotta, jos kuljettajalla on ollut A2-kortti vähintään kahden vuoden ajan. Ilman aikaisempaa A2-korttia A-kortin ikäraja on 24 vuotta.

Etsi mitä tahansa