Hyppää sisältöön

Näin opetus etenee mopokurssilla

1. Ilmoittaudu mopokurssillemme

Ilmoittaudu mopokurssille.

Saat viimeistään seuraavana päivänä sähköpostiisi ohjeet ja tunnukset oppimisympäristöön. Olemme sinuun puhelimitse yhteydessä ilmoittautumisen jälkeen ja käymme läpi peruskäytänteet sekä sovimme mm. kuinka ajotunnit varataan.

Heti ilmoittautumisen jälkeen kannattaa asentaa puhelimeen CAP-äppi. CAP-äpi ohjaa sinua kurssilla eteenpäin ja voit sen avulla varata ajotunteja.

Huomioi, että kaikki paketit eivät sisällä ajotunteja.

2. Tee ajokorttilupahakemus

Ajokorttia varten tarvitaan ajokorttilupa, jonka myöntää Traficom. Ajokorttilupahakemus tehdään Traficomin palveluntuottajan Ajovarman toimipisteessä.

Mikäli sinulla ei ole aiempaa ajokorttia, sinun tulee toimittaa kaksi passikuvaa lupahakemuksen liitteeksi – muita liitteitä ei pääsääntöisesti tarvitse! Jos sinulla on aiempi ajokortti, riittää ajokorttilupahakemukseen omakätinen allekirjoitus. Tosin tämä on hyvä hetki vaihtaa ajokorttiin päivitetty kuva.

Keskustele lääkärisi kanssa lääkärintodistuksen tarpeesta, jos sinulla on tai on ollut jokin ajoterveyteen vaikuttavista sairauksista, vammoista tai oireista.

Ajokorttilupahakemuksen voi tehdä kätevästi myös sähköisesti Traficomin palvelussa tietyin ehdoin. Tarkista ehdot ja siirry Traficomin sähköiseen palveluun täältä.

Lupahakemus kannattaa tehdä heti kurssin alussa. Ajo-opetuksen voi aloittaa jo ennen ajokorttilupahakemusta, mutta tarvitset luvan teoriakokeen varaamiseksi.

Lupaa voit hakea aikaisintaan 14-vuotiaana ja se on voimassa kolme vuotta.

3. Osallistu teoriaopetukseen

Mopokurssi alkaa aina teoriaopetuksella.

Kaikki teoriatunnit suoritetaan etänä verkkokoulutuksina. Kirjaudu oppimisympäristöön tunnuksilla, jotka lähetämme aina viimeistään ilmoittautumista seuraavana päivänä. Oppimisympäristössä harjoittelet myös teoriakokeeseen.

Suorita teoriakoe

Teoriakoe suoritetaan Traficomin valtuuttamassa tutkinnon vastaanottajan toimipisteessä (Ajovarma).

Ennen teoriakoetta täytyy ajokorttiluvan olla haettu ja teoriatunteihin kuuluva neljän tunnin EAS-koulutus suoritettu (mikäli sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia).

Sovi autokoulun kanssa, kuka varaa ajan teoriakokeeseen. Jos varaat ajan itse Ajovarman varauspalvelusta, ilmoita siitä autokoululle. Näin tiedämme varata käsittelykokeen ja mahdolliset jäljellä olevat ajotunnit heti hyväksytyn teoriakokeen jälkeen.

Teoriakokeen voit suorittaa aikaisintaan kuukautta ennen kuin täytät 15 vuotta.

5. Osallistu ajo-opetukseen

Jos valitsemaasi mopokurssiin kuuluu vapaaehtoista ajo-opetusta, voit aloittaa ne, kun olet suorittanut kaikki neljä teoriatuntia (EAS-koulutus) ja olet täyttänyt 15 vuotta.

Olemme sinuun yhteydessä ennen ajotuntien aloittamista. Ajo-opetus suunnitellaan aina valitsemasi kurssin mukaisesti ja räätälöidään oppilaskohtaisesti parhaiten palvelevaksi ensimmäisellä ajotunnilla. Ammattitaitoiset opettajamme huolehtivat opetuksestasi!

6. Suorita käsittelykoe

Käsittelykoe suoritetaan tutkinnon vastaanottajan (Ajovarma) määräämässä paikassa. Käsittelykoe sisältää hidasajon, portit ja hätäjarrutusosion.

Käsittelykokeeseen osallistuvalla on oltava ajamiseen soveltuvat varusteet: kypärä, takki, suojaavat pitkät housut, käsineet ja jalkineet, jotka saat CAP-Autokoulustasi.

Huomioi, että käsittelykoe on vaativa ja siihen kannattaa mennä vasta, kun koet oikeasti olevasi siihen valmis. Käsittelytaitojen oppiminen on yksilöllistä ja liikenneopettajalta saamasi palaute on arvokas mittari siitä, tarvitsetko mahdollisesti lisää harjoittelua ennen kokeeseen menoa.

Ota kokeeseen mukaan:

  • Henkilöllisyystodistus
  • E100-lomake (todistus saadusta kuljettajaopetuksesta) autokoululta.
  • Varmista, että olet maksanut käsittelykokeen varaushetkellä saamasi maksulinkin kautta. Mikäli maksu on suoritettu hyvissä ajoin, et tarvitse mukaasi maksukuittia.

Todistuksesta huolehtii opettaja käsittelykokeeseen lähtiessä, mikäli kurssisi on sisältänyt ajotunteja. Mikäli viet todistuksen itse, voit tulostaa lomakkeen täältä.

Hyväksytyn suorituksen jälkeen saat väliaikaisen ajokortin. Lopullinen ajokortti saapuu myöhemmin postissa.

Nyt olet valmis jatkamaan turvallisen ajamisen opettelua itsenäisesti. Voit jatkossakin ottaa yhteyttä autokouluun, mikäli koet tarvitsevasi lisää ajo-opetusta esimerkiksi pitkän tauon jälkeen tai haluat lisävarmuutta johonkin ajamisen osa-alueeseen.

Ilmoittaudu mopokurssille

Etsi mitä tahansa