Gå till innehåll

Mopedbilskörkort (AM121)

Är du intresserad av att avlägga ett mopedbilskort? Vi erbjuder ett omfattande utbud av olika mopedbilskurser, där du säkert hittar den rätta för dig!

Bekanta dig med kursurvalet och anmäl dig. Nätlektionerna är på finska med svensk text. Om du har några frågor, vänligen kontakta vår kundservice – vi hjälper dig gärna att hitta rätt mopedbilskurs för dina behov!

Kurser och pris

Mopedbilskurs

Minimum (Utbildning för det första körkortet) Mopedbilkurs (AM121)

84

Du kan också betala via avbetalning

Kursen innehåller endast teoriutbildning för utbildningen för det första körkortet, men inga körlektioner.

Service språk:

  • finska,
  • engelska

Behöver du mer träning?

Köp körlektioner enskilt eller i paket.

Vi rekommenderar att du köper tilläggskörlektioner enligt behov. Diskutera med din trafiklärare om behovet för extra körlektioner. För att det inte ska uppstå pauser mellan tilläggskörlektionerna lönar det sig att köpa ett kurspaket som innehåller ytterligare körundervisning. På så sätt kan ett tillräckligt tätt paket med körlektioner bokas direkt.

Så här fortskrider mopedbilskursen

Anmäl dig till mopedbilkursen genom att välja det mopedbilspaket som passar dig. Efter att du anmält dig får du mer information om mopedbilkursen till din e-post.

Ansökningar om körkortstillstånd behandlas av Traficoms tjänsteleverantör Ajovarma. Om du inte har ett tidigare körkort måste du skicka in 2 passfoton som bilaga till tillståndsansökan – andra bilagor behövs i allmänhet inte! Tala med din läkare om behovet av ett läkarintyg om du har eller har haft några medicinska tillstånd, skador eller symtom som påverkar din körhälsa. Om du har ett tidigare körkort räcker det med en handskriven underskrift för ansökan om körkortstillstånd. Detta är dock ett bra tillfälle att uppdatera fotot på körkortet.

Du kan enkelt ansöka om körkortstillstånd på ditt lokala Ajovarma-kontoret. Du behöver ett giltigt körkortstillstånd för att boka ett teoriprov. Ta hand om tillståndsansökan i tid.

Du kan även smidigt ansöka om körkort elektroniskt i Traficoms tjänst under vissa förutsättningar. Kontrollera villkoren och gå till Traficoms elektroniska tjänst här.

I kursen ingår fyra teorilektioner på nätet. Nätlektionerna är på finska med svensk text. Avlägg teorilektionerna i din egen takt på en telefon, surfplatta eller dator. Du kan börja teorilektionerna nästan genast efter att du har anmält dig.

Nätteorilektionerna genomförs i bilskolans elektroniska inlärningsmiljö där du också hittar ett övningsprogram för teoriprovet. Teorilektionerna på nätet kan i regel genomföras under vardagar ända till kvällen och under lördagar på dagen. När du har genomfört Utbildning för det första körkortet-kursen får du ett intyg på utbildningen som du behöver i teoriprovet.

Teoriprovet avläggs på ett serviceställe för Ajovarmas besiktningskontor när du genomgått teorilektionerna för Utbildning för det första körkortet och har fått ett intyg på den genomförda utbildningen.

Avlägg körlektionerna tillsammans med trafikläraren om du valt ett mopedkurspaket som innehåller körlektioner. Efter att du anmält dig får du anvisningar för att komma överens om körlektionerna.

Du kan inte ta körlektioner med mopedbil förrän du har fyllt 15 år. Du kan enligt behov köpa ytterligare körlektioner till varje mopedkurspaket för ett förmånspris på 89 € / körlektion. Vi rekommenderar dock att du köper ett paket så att körlektionerna genomförs med en tät tidtabell.

Med mopedbil genomför du i trafik ett körprov på 45 minuter. Examensmottagaren bedömer hanteringen av mopedbilen, behärskningen av trafiksituationer och hur systematisk körningen är.

Efter ett godkänt körprov får du körrätt i kategori AM121.

Myndighetsavgifter

Ansökan om körkortstillstånd (Traficoms e-tjänst)
24 €
Körprov
74 €
Teoriprov
40 €
Frivillig
Ansökan om körkortstillstånd
39 €
Muntligt teoriprov p.g.a. hälsoskäl
40 €
Muntligt teoriprov 60 min.
107 €

Sök efter vad som helst