Så här avlägger du ditt mopedkörkort

1. Anmäl dig till vår mopedbilskurs

Anmäl dig till kursen med hjälp av anmälningsblanketten. Därefter tar vi kontakt för att avtala om tidtabellen för körlektionerna.

2. Vi gör upp en individuell undervisningsplan och ordnar det praktiska kring ansökan om körkortstillstånd

För att få ditt körkort behöver du ett körkortstillstånd som beviljas av Trafi. Ansökningarna om körkortstillstånd behandlas av Trafis serviceproducent Ajovarma. Om du inte har något körkort sedan tidigare ska du bifoga 2 passfoton till tillståndsansökan – några andra bilagor krävs normalt inte!

Du kan enkelt lämna in din ansökan om körkortstillstånd på Ajovarmas lokala verksamhetsställe. Ajovarmas handläggningstid är 1–2 veckor, så du bör vara ute i god tid innan du fyller 15.

3. Delta i teoriundervisningen

Att utbilda förare som kör säkert är viktigt för oss även i mopedbilsundervisningen. Därför erbjuder vi flera produktpaket, så att du kan välja den mängd undervisning du behöver – utan att glömma den lagstadgade minimimängden. Alla våra mopedbilskurser börjar med en säkerhetsutbildning på 4 timmar.

Bilskolan börjar alltid med teoriundervisning.

4. Avlägg teoriprovet

Du kan avlägga teoriprovet på examensmottagarens närmaste verksamhetsställe. Du kan avlägga teoriprovet tidigast en månad före din 15-årsdag. För att avlägga provet måste du ha ansökt om körkortstillstånd och avlagt säkerhetsutbildningen på 4 timmar. När du kommer till teoriprovet ska du ha med dig ett identitetsbevis med bild, samtyckesblanketten för vårdnadshavare samt ett intyg över förarundervisningen och godkänd förarexamen med bilagor (E100-blanketten). Var också beredd på att betala för hanterings- och teoriprovet.

Bilskolan bokar en tid för teoriprovet och ger dig samtidigt samtyckesblanketten för vårdnadshavare (be minst en vårdnadshavare fylla i blanketten!) samt ett intyg över förarundervisningen och godkänd förarexamen med bilagor (E100-blanketten).

5. Delta i körundervisningen

Du kan inleda körundervisningen när du har avlagt säkerhetsutbildningen på 4 timmar och fyllt 15 år. Körundervisningen planeras alltid i enlighet med det produktpaket som eleven valt och skräddarsys för att passa eleven så bra som möjligt. Du undervisas av våra yrkeskunniga lärare!

6. Avlägg körprovet

Precis som teoriprovet avläggs körprovet på examensmottagarens verksamhetsställe. Du kan delta i körprovet när du har klarat teoriprovet, deltagit i alla körlektioner som hör till kursen och fyllt 15 år.

Till körprovet ska du ta med dig ett identitetsbevis samt ett intyg över undervisningen och förarexamen. Efter en godkänd prestation får du ett tillfälligt körkort. Det slutgiltiga körkortet skickas senare per post.